четвер, 24 грудня 2015 р.

Як вибрати бас-гітару?

Бас-гітара Fender Jazz Bass
Бас-гітара Fender Jazz Bass
Люди, які довго займаються грою на гітарі, рано чи пізно замислюються про те, що прийшов час купити свою. Однак цей музичний інструмент має безліч нюансів і щоб вибрати добротну гітару, їх треба знати або вивчити. Музиканти, які мають намір купити перший власний інструмент, часто губляться, не знаючи, як вибрати бас-гітару, на що звернути увагу, як зрозуміти, що інструмент якісний і не переплатити за нього?
У цьому матеріалі ви знайдете відповіді на всі ці питання, щоб покупка першого інструменту принесла вам лише позитивні емоції. Отже, бас-гітара — найбільш важливий інструмент у ритм-секції. Для того, щоб вибрати собі хорошу гітару, потрібно спершу розібратися в тому, за якими критеріями оцінюють музичні інструменти. Адже, іноді вартість і зовнішній вигляд оманливі.

Для чого ви хочете купити бас-гітару?

Перш ніж іти вибирати музичний інструмент, проясніть для себе навіщо ви його купуєте. Йдеться про те, як саме ви хочете його використовувати. Наприклад, ви хочете мати можливість самостійно вчитися грати, освоювати техніку і ази або грати у себе в кімнаті в своє задоволення, не шкодуючи вух домочадців і сусідів, ну, або, може бути, виступати на концертах разом зі створеною вами групою?
Важливо, на якому рівні ви хочете грати — професійному або аматорському. Оскільки якщо у вас немає амбіцій виступати на великій сцені й ви, можливо закинете бас-гітару кудись подалі — немає сенсу переплачувати за неї зараз. Ну а тим, хто прагне стати популярним, варто задуматися про більш дорогий інструмент, який міг би відтворювати всі необхідні для виступів ефекти.
Звичайно, спочатку потрібно вирішити, скільки ви готові витратити на бас-гітару. Адже і професійні, і аматорські інструменти бувають різного класу. Якщо у вас є гроші на дорогу шестиструнну гітару, напевно, ви зупините вибір саме на ній.
Хоча так робити не варто. Якщо ви плануєте тільки освоювати ази гри, вам слід вибрати інструмент середнього класу з нормальним звучанням, але без набору додаткових ефектів.
Оскільки ви новачок, відчути різницю між грою на гітарах різних рівнів зможете не відразу. Бюджетна гітара середнього класу ідеально підійде для освоєння техніки. Таку можна знайти в музичних магазинах за 250–300 доларів, тож навіщо платити більше?
Якщо бюджет вкрай малий, але вам шалено хочеться мати власну гітару, спробуйте розпитати друзів та знайомих про інструменти, що були у вжитку. Якщо до гітари ставилися добре, то вона і через кілька років не втратить своєї якості та звучання. Але будьте уважні: гітари, що вже були в експлуатації, можуть приховувати в собі поломки, які складно відразу помітити Якщо є можливість, залучіть до огляду професіонала.
Бас-гітара Fender Precision Bass
Бас-гітара Fender Precision Bass

На що треба звернути увагу при купівлі бас-гітари?

Ви вже остаточно вирішили, що вам потрібна бас-гітара. Купити її можна як в інтернеті, так і в музичних магазинах. Але ми радимо поки забути про купівлю онлайн, тому що вибір гітари передбачає її ретельний огляд, що в інтернеті, на жаль, зробити неможливо. Замовляють у мережі інструмент в основному музиканти, які точно знають, що їм потрібно: модель, бренд і за якою ціною.
По-перше, добре огляньте зовнішній вигляд гітари. Вона повинна бути акуратною, фарбування корпусу з бульбашками свідчить про недбале нанесення фарби, а угвинчені шурупи про те, що в процесі роботи над гітарою їх навіть не спромоглися прикрутити.
Відмовтеся від моделі, якщо вже на першому етапі огляду ви побачили дефекти; повірте, всередині ви знайдете стільки ж недоробок. Ну, а якщо бас-гітара виглядає відмінно, протестуйте її звук. Зверніть увагу на тривалість сустейна (згасання звучання) — чим він довше, тим краще.
Прислухайтеся до частот, які домінують. Потім підключіть інструмент до підсилювача. Якщо у звучанні з'являються сторонні звуки, далеко ви з такою гітарою не підете. Якість електроніки — один із найважливіших показників при виборі бас-гітари. Обстежте регулятор гучності — він повинен працювати як годинник, не запізнюватися і не скидати звук стрибкоподібно.
Придивіться до грифа. Якщо він занадто вузький, широкий, круглий, або плаский, простіше кажучи, незручний для вас — відмовтеся від цієї моделі. В процесі гри ви не повинні відчувати дискомфорту.
Але музиканту не варто зациклюватися на функціональності гітари і не брати до уваги її зовнішній вигляд. Інструмент повинен вам подобатися, адже з часом неправильні лінії або колір можуть почати всерйоз дратувати, якщо ви не звернете на це уваги в процесі огляду гітари. Зрештою, гітара — це імідж музиканта і вона повинна відповідати його суті!