неділю, 27 грудня 2015 р.

Настройка гітари за допомогою тюнера онлайн

На цій сторінці можна в режимі онлайн настроїти класичну шестиструнну гітару за допомогою тюнера. Для цього треба просто натиснути на потрібну ноту на малюнку (Е, H, G, D, A, E).

Stop
E
A
D
G
H
E
Отже, настроюємо класичну шестиструнну гітару за допомогою цього тюнера:
Перша струна – Мі (E).
Друга струна – Сі (H).
Третя струна – Соль (G).
Четверта струна – Ре (D).
П'ята струна – Ля (A).
Шоста струна – Мі (E).
На цій картинці встановлено звукові доріжки для кожної струни і ви можете легко, на слух, настроювати гітару в онлайн режимі, прямо на цій сторінці! Просто натисніть на потрібну ноту на малюнку! Це дуже популярна програма для настроювання гітари, просто додайте цю сторінку до закладок і в будь-який момент у вас під рукою такий невигадливий онлайн настроювач. Зрозуміло, що це не найточніша настройка, але для репетицій та щоденних уроків цілком згодиться.
Точної настройки гітари можна досягти за допомогою тюнера. Апаратний тюнер вловлює звук і визначає його частоту, після чого надає цій частоті відповідну ноту, а також показує відхилення звуку від точного звучання ноти. Програмний тюнер — це те саме, що і апаратний тюнер, але з єдиною відмінністю: аналіз звуку проводиться програмним забезпеченням, встановленим на комп'ютер. Програмний тюнер дозволяє підключати електрогітару безпосередньо до комп'ютера, а акустичну або класичну гітари настроювати за допомогою мікрофона.
Програма, яка представлена ​​на цій сторінці, звук не аналізує. Вона лише дає потрібне звучання для самостійного прослуховування і настроювання гітари на слух.

Правильна настройка гітари

Настройка гітари за 5-м ладом

Перша струна. Настроювати гітару потрібно починати з найтоншої, першої струни. Частота коливання затиснутої на п'ятому ладу першої струни дорівнює 440 Гц і це нота "ЛЯ".
Для точної настройки краще використовувати камертон або підлаштовуватися під настроєний (можна не щипковий) інструмент, наприклад, під рояль. Робити настройку на слух, підтягуючи або відпускаючи кілковим механізмом струну. Також ви можете настроїти гітару на цій сторінці, користуючись запропонованим вище програмним-камертоном (він для відкритих струн).

Як дізнатися, перетягнена струна чи недотягнена?

При настроюванні гітари важливо, щоб струни не були перетягненеми або недотягненими. Дізнатись це дуже просто. Знайдіть лад, на якому струна звучить в унісон, немовби зливаючись з правильним звуком. Якщо лад виявиться четвертий, третій чи другий, то струна перетягнена — ослабте її трохи і перевірте знову, потім знову і знову, поки струна не почне звучати в унісон з камертоном або іншим зразком звуку на п'ятому ладу. І навпаки, струну потрібно підтягувати, якщо звук з камертоном зливається на шостому, сьомому та інших ладах. Таким чином потрібно налаштувати струну до повного зливання зі зразком (камертоном).
Друга струна. Затисніть другу струну на п'ятому ладу — вона повинна звучати, зливаючись із першою відкритою струною.
Третя струна. Зверніть увагу на те, що третю струну ми затискаємо на четвертому, а не на п'ятому ладу! І на четвертому ладу вона повинна звучати, зливаючись із другою відкритою струною.
Всі інші струни настроюються за аналогією другої. Четверта струна затискається на п'ятому ладу і звучить в унісон з відкритою третьою, п'ята на п'ятому ладу в унісон з відкритою четвертою і шоста струна на п'ятому ладу повинна звучати в унісон з відкритою п'ятою струною.
Коли начебто все готово, потрібно провести контрольну перевірку. Похибки бувають не тільки через поганий музичний слух, але й з причини природної деформації від натягу. Щоразу, натягуючи одну струну, ви створюєте напругу на вже налаштовані струни, тому перевірка обов'язкова.

Перевірка настроєної гітари

Затисніть четверту струну на другому ладу або третю на дев'ятому. Якщо відкрита перша і шоста струни звучать в унісон, все добре, якщо ні, то почніть настройку заново, тобто з першої струни.
Для більш точної настройки гітари перевіряйте різними способами, наприклад:

  • Четверта струна на дев'ятому ладу = відкрита друга струна.
  • Четверта струна на дев'ятому ладу = п'ята струна на другому ладу.
  • Третя відкрита струна буде звучати в унісон з п'ятою на десятому ладу.
Далі затисніть будь-який акорд і ви, навіть не володіючи ідеальним слухом, зрозумієте, правильно він звучить чи ні. Все має бути дуже гармонійно та співзвучно.
Детальніше про настройку гітари можна прочитати тут.