вівторок, 29 грудня 2015 р.

Як навчитися грати на гітарі?

Напевно, гітаристи-початківці, які зараз тільки вчаться грати на гітарі, хотіли б одержати хороші поради, які зможуть допомогти їм швидше навчитися грати на гітарі і підвищити свою майстерність. Деякі поради про правильне навчання грі на гітарі для початківців ви завжди можете знайти і прочитати тут.

Що допоможе початківцю правильно опанувати гітару?

Коли ви починаєте щось вивчати, вам досить часто стає важко і навіть нудно опановувати деякі навички, але опановувати їх потрібно. При навчанні грі на гітарі це ноти. Насправді, ноти — це велике творіння людства і якщо ви зможете швидко їх вивчити, то зробите значний крок у бік правильної і хорошої гри на гітарі. Тому варто витратити трохи часу на вивчення нотної грамоти. Вивчити не так складно, як здається, особливо якщо розбити цей процес на певні частини.
Дуже хорошим рішенням, як при вивченні нот так і при подальшому навчанні грі на гітарі, може стати спеціалізована література.
Коли гітарист-початківець вже освоїв ноти, він може сміливо брати гітару в руки, але перед цим її потрібно настроїти, бо якщо вона розстроєна, грати на ній не варто, особливо початківцю. Коли все готово і гітара настроєна, можна переходити до вивчення акордів і намагатися їх взяти.
У цьому випадку можуть допомогти навчальні відео, які ви можете знайти на YouTube. Якщо ви не професійний гітарист, а лише вчитесь грати на гітарі з нуля — відеоуроки в цьому випадку найкращий помічник.
Для початку дуже добре буде вивчити якусь просту мелодію, наприклад це може бути пісня про коника або ж усім відома гітарна партія групи Deep Purple – Smoke on the water, зіграна на одній струні. Коли ви вивчите хоч одну подібну мелодію, ви матимете дуже непоганий стимул до подальшого вивчення гітарної майстерності, тому не варто недооцінювати цей дуже важливий момент, завжди важливо бачити результат своїх старань, навіть на самому ранньому етапі.
Гітарист-початківець повинен бути готовий до того, що спочатку будуть боліти пальці рук і деякі акорди буде дуже складно брати та переходити з одного аккорду на інший. Це цілком нормально, так було з кожним гітаристом на початку навчання; тому не варто переживати, просто продовжуйте займатися хоча б по декілька годин щодня або через день. Ви обов'язково побачите, як незабаром ваша техніка буде вдосконалюватись, і ви зможете брати все більш складні акорди та швидко переходити з одного на інший.
Після того як ви помітите, що ваша майстерність буде рости, спробуйте вивчити повністю якусь пісню. Якщо у вас хороший голос — спробуйте заспівати, зробіть це в колі своїх друзів або родичів; навіть якщо вони не мають нічого спільного з музикою, їхні поради, можливо, будуть для вас корисні.

Програми для навчання грі на гітарі

Існують різноманітні програми і додатки для смартфонів, які також зможуть вам дуже сильно допомогти. Ось деякі з них:
RA Chord Hunter — дозволяє розкладати пісню на акорди, записує акорди у графічному вигляді, полегшує процес настройки гітари. Повністю безкоштовна програма.
Power Tab Editor 1.7 — дозволяє відтворювати й редагувати табулатуру, безкоштовний додаток.
ChordSolver 2.1 — дуже хороша програма, яка дозволяє легко навчатися акордам.
З цими програмами вам стане ще простіше навчитися добре грати на гітарі.