пʼятницю, 25 грудня 2015 р.

Як правильно настроїти гітару?

Вміти грати на музичних інструментах — це завжди дуже корисно, тому що це чудова можливість поринути в чарівний світ музики і відкрити для себе його нові горизонти.
Можливо. саме тому багато людей з дитинства починають вчитися грати на тому чи іншому музичному інструменті. Безсумнівно, одним із лідерів у цьому плані, є гітара. Навчитися грати на гітарі, у наш час, напевно, може кожен, проте це не так легко, як може здатися з першого погляду; тут необхідна витримка, працьовитість і, звичайно, великий інтерес до цієї справи.
Навчаючись грати на гітарі, людина стикається з цілою низкою нових відчуттів. Наприклад, на початку дуже сильно будуть боліти пальці, однак з часом шкіра на них має звикнути, станеться це приблизно через 2–3 місяці, а може й раніше. Через деякий час після початку навчання пальці будуть самостійно виконувати багато речей, сам гітарист навіть не буде помічати і розуміти цього, що буде дуже приємним сюрпризом і вчитися грати на гітарі стане значно легше.
Але однією із найголовніших проблем будь-якого гітариста-початківця є настройка гітари, оскільки в процесі гри гітарі властиво розстроюватися, і в цьому немає нічого дивного. Існують різні методики настроювання гітари, для деяких необхідний хороший слух, для деяких — сучасне обладнання.

Як відбувається настройка класичної гітари?

Одним із найголовніших чинників при настроюванні гітари є музичний слух. Дійсно, коли є музичний слух, робити це значно легше, однак, на жаль, не у кожної людини він є. Далі ми детально розглянемо найпоширеніші способи настройки класичної шестиструнної гітари.

Настройка гітари за п'ятим ладом

Одним із найпопулярніших методів настроювання гітари є настройка за п'ятим ладом. Цей метод є дуже наочним, тому ним може скористатися кожен. Для того, щоб успішно здійснити настройку гітари за цим методом, спочатку слід настроїти першу струну.
Настройка гітари за п'ятим ладом
Перша струна. Першою є найнижча струна гітари, її настройка відбувається за нотою Е, найпершої октави. Для успішної настройки цієї струни необхідно взяти за еталон звук ноти Е вже правильно налаштованого музичного інструменту, в цьому випадку може підійти піаніно, або навіть звук ноти Е на смартфоні. Крім цього, можна скористатися камертоном — цей пристрій є еталоном і володіє найчистішим звуком.
Друга струна. Другу струну потрібно настроювати на основі першої струни. Для цього треба затиснути її на п'ятому ладу і зробити її звучання таким, як звучання першої відкритої струни.
Третя струна. Настроювання третьої струни відбувається за другою струною: звук цієї струни при затиску четвертого лада повинен бути таким самим, як звук, який видає чиста друга струна.
Четверта струна. Четверту струну необхідно настроювати, орієнтуючись на звучання не затиснутої третьої струни. Звук, який видає четверта струна при затисненні п'ятого ладу, повинен бути однаковим зі звуком вільної третій струни.
П'ята струна. Звук п'ятої струни на п'ятому ладу повинен бути однаковим зі звуком відкритої четвертої струни.
Шоста струна. Все так само: натискаємо на 5-й лад і добиваємося однакового звучання з 5-ю відкритою струною. Звук шостої струни, також відповідає звучанню першої струни, однак, різниця між ними становить 2 октави.
Коли вам необхідно настроїти класичну шестиструнну гітару, це один із кращих методів, яким користуються більшість новачків. Таким чином, за 5–10 хвилин можна добитися гарного звучання гітари. У цього методу є ще один плюс: він розвиває музичний слух і дозволяє краще орієнтуватися у звучанні струн і нотах.

Настроювання гітари за допомогою тюнера

Існує також інший метод настройки гітари — настроювання гітари не на слух, а за допомогою тюнера.
Сучасні технології пропонують величезну кількість новітніх можливостей, що дозволяють виконати настройку гітари за зовсім невеликий проміжок часу. Одним із таких методів, є настройка гітари за допомогою використання тюнера.
Тюнер — це електронний пристрій, який здатний сприймати звуки, а також аналізувати їх частоту. Завдяки аналізу частоти звуку відбувається визначення, якій саме ноті він відповідає. Таким чином, досить просто натиснути на струну поблизу тюнера і він видасть ноту, яка відповідає цьому звуку. Знаючи звук певної ноти, яка повинна бути на кожній струні, можна досить просто налаштувати гітару, причому зробити це можна дуже швидко.
Такий метод швидше і легше ніж настройка гітари на слух, але з іншого боку, налаштовуючи подібним чином гітару, ви не розвиваєте свій слух. Тюнер краще всього використовувати в тих випадках, коли необхідно швидко налаштувати гітару; в інших випадках краще робити це на слух, а за допомогою тюнера можна перевірити результат такого настроювання, що також дуже зручно.
Також слід звернути увагу на всілякі програми для комп'ютера і смартфона, які також дозволяють значно полегшити процес налаштування гітари. Такі програми, можуть володіти еталонними звуками для настройки гітари (причому не тільки для стандартного ладу, але й для експериментальної настройки). В інтернеті можна знайти велику кількість таких програм, тому ми не будемо на них зациклюватися.
Настроїти гітару за допомогою тюнера в режимі онлайн можна тут.